Giriş
Dünya’nın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon’da milyonlarca satıcı, ürünlerini listeleyerek markalarını alıcılarıyla buluşturmaktadır. Ancak bu esnada Amazon üzerinden satış yapan marka sahipleri, çeşitli marka ihlalleriyle karşılaşmakta, bu sebeple de markaları zarara uğramaktadır. Bu marka ihlallerinin önüne geçmek amacıyla Amazon, 2017 yılında “Amazon Brand Registry” yani Türkçesiyle “Amazon Marka Kaydı” programı uygulamasına başlamıştır. Bugün itibariyle 500 binden fazla markanın koruma altına alındığı bu program sayesinde, satıcılara ait tescilli markalar Amazon Marka Kaydı programına kaydettirilerek Amazon tarafından çeşitli avantajlar sağlanmaktadır.
Bu kısa yazımızda, Amazon Marka Kaydı programının avantajlarından ve Amazon Marka Kaydı programına kayıt şartlarından bahsedilecektir.
Amazon Marka Kaydı Programının Avantajları
Tescilli markalarını ilgili ülkenin[1] Amazon Marka Kaydı programına kaydettiren marka sahiplerinin yararlanabileceği belli başlı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Marka Koruması: Amazon Marka Kaydı programına markalarını kaydettiren satıcılar, bu programın sağlamış olduğu marka koruması özelliği ile kendilerine ait fikri mülkiyet haklarını çok daha etkin bir şekilde koruyabilmektedir. Örneğin marka sahibi adına kayıtlı markayı ya da logoyu içeren üçüncü kişiler tarafından yapılan listelemeler veya marka sahibinin koymuş olduğu ürün listesinin üçüncü kişiler tarafından kopyalanarak buradaki ürünlere dair bilgilerin değiştirilmesi gibi marka ihlal durumlarına karşı aksiyon alıp bunu sonuçlandırmak oldukça kolaylaşmaktadır. Buna ek olarak, Amazon Marka Kaydı programına kaydedilmiş markalar yine Amazon’un bir diğer projesi ve sahte ürünlerin satışını engellemek amacıyla kurulmuş olan “ProjectZero”dan da faydalanabilmektedir. Bu sayede, sahte olduğundan şüphelenilen ürünlerin kaldırılması ve marka ihlallerinin giderilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişime geçilmesi gerekmeyip, bu işleri marka sahiplerinin bizzat kendileri tarafından yapılmasını sağlamaktadır.
A+ İçeriğe Ulaşım: Sadece Amazon Marka Kaydı programına kayıtlı olan ve marka sahibi olarak onaylanmış satıcıların erişim sağlayarak, Amazon vasıtasıyla satışa sundukları ürünler hakkında detaylı ve önemli bilgiler sunulabilmektedir. A+ İçerik olarak bilinen yol sayesinde satıcılar, alıcıların satın alma kararlarını hem daha doğru etkileyebilmekte hem de çok daha hızlı bir şekilde karar vermelerini sağlayabilmektedir.
Marka ve Müşteri Davranış Analizi: Amazon Marka Kaydı programına kayıt yoluyla marka sahibi olarak onaylanmış satıcıların faydalanabileceği bir diğer özellik olan marka ve müşteri davranış analiz raporları sayesinde, tüketicilerin aramalarına, satın alma tercihlerine ulaşılabilmekte ve hangi arama terimlerinin marka sahibince ulaşılmak istenen hedef kitleye uygun olduğu görüntülenebilmektedir.
Marka Değerini Yükseltme: Markalarını programa kaydettiren satıcılar tüm bunların yanı sıra, diğer kullanıcılardan farklı olarak satış listelerine ürünlerinin videolarını koyabilmekte, markalarının reklamlarını video vasıtasıyla yapabilmekte, kendi mağazalarında markalarına dair videolar paylaşabilmektedirler.
Başvuru Şartları
Marka sahiplerinin markalarını ilgili ülkenin Amazon Marka Kaydı programına kaydettirebilmesi için, bu ülkede tescilli markalarının bulunması gerekmektedir. Yani bir markanın Türkiye’nin Amazon Marka Kaydı programına kaydedilebilmesi için, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescilli olması gerekmektedir. Türkiye’de marka tescili ile ilgili detaylı bilgi için diğer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Aynı şekilde bir markanın, birden çok ülkedeki Amazon Marka Kaydı programına kayıt edilebilmesi için, kaydedilmek istenen tüm ülkelerde aktif olarak tescilli olması gerekmektedir. Türkiye’den yapılacak tek bir başvuru ile birden fazla ülkede markanın tescilini sağlayan Madrid Protokolü kapsamında, uluslararası marka tescili ile ilgili detaylı bilgi için diğer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için lütfen iletişime geçiniz:
Doğukan Berk Aksoy, LL.M.
Avukat | Marka Vekili | Patent Vekili
T: +90 312 969 09 63
Elif Koturoğlu
Avukat | Marka Vekili
Evren Fırat Göklü
Avukat | Marka Vekili
[1] 12 Ocak 2022 itibariyle yalnızca ABD, Brezilya, Kanada, Meksika, Avustralya, Hindistan, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya, Türkiye, Singapur, İspanya, Hollanda, Suudi Arabistan, İsveç, Polonya, Mısır, Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinin marka ofislerinde tescilli olan markalar Amazon Marka Kaydı programına kabul edilmektedir.